elisa reissailee

07 2008

Óscar Romero

Tänään käytiin yliopistolla nimeltään UCA (university of centroamerica), joka siis on täällä pääkaupungissa San Salvadorissa.

Kampuksella on museo, jossa on näytillä sisällissodan (1980-1992) uhrien kuvia ym. tietoa tapahtumista. Yksi merkittävimmistä uhreista oli Óscar Romero ( 15.8.1917 – 24.3.1980).(kursivoidut tekstit on wikipediasta, mut pitänevät yhtä sen kanssa mitä David mulle selitti, eli jos historia ei kiinnosta, niin voi skipata kursivoidut jutut) Hän oli merkittävä katolinen pappi ja arkkipiispa 1960- ja 70-luvuilla El Salvadorissa. Nähtyään lukemattomia ihmisoikeuksien rikkomuksia, hän alkoi puhua köyhien sekä El Salvadorin pitkän ja verisen sisällissodan uhrien puolesta. Tämä aiheutti paljon konflikteja sekä El Salvadorin hallituksen että katolisen kirkon kanssa.

Romero valittiin El Salvadorin arkkipiispaksi tunnetun konservatiivisuutensa takia. Hänen suhtautumisensa muuttui kuitenkin, kun kuolemanpartio murhasi hänen hyvän ystävänsä syksyllä 1977. Romero yritti turhaan saada hallituksen tuomitsemaan teon ja pyrkimään syyllisten saattamiseen oikeuden eteen. Hyökkäykset kirkkoa kohtaan lisääntyivät, seuraavien vuosien aikana useita muitakin pappeja murhattiin.

Museossa on taulu Romerosta, joka on sisällissodan hyökkäysten aikana poltettu liekinheittimellä (tai jollain vastaavalla). Huomaa reunoissa sulanut lasi. Aikas hyvin onnistuneet entisöimään.

Romero alkoi puhua Yhdysvaltojen El Salvadorin hallitukselle antamaa sotilaallista tukea vastaan ja kehotti sotilaita olemaan tottelematta määräyksiä, jotka rikkovat ihmisoikeuksia vastaan. Maaliskuussa 1980 Romero ammuttiin kuoliaaksi kesken messun pienessä kappelissa lähellä katedraaliaan. Uskotaan, että salamurhaajat olivat salvadorilaisten kuolemanpartioiden jäseniä, mukaan lukien kaksi School of the Americasista (SOA) valmistunutta sotilasta. Murhaa ei koskaan selvitetty.

Jo ennen “kääntymistään” Romero piti kirkon antamaa peruskoulutusta erittäin tärkeänä. Hän ei voinut hyväksyä jesuiittaopettajiin kohdistuneita väkivallantekoja eikä koulujen sulkemisia niiden väitetyn marxilaisen luonteen vuoksi. Vuonna 1998 Englannin kirkko paljasti Romeron patsaan Westminster Abbeyssa, Lontoossa. Se on osa 1900-luvun marttyyreistä kertovaa teosta.

Museon yhteydessä oli luokkahuone, josta tämä kuva.

“Totuus, oikeudenmukaisuus ja vapaus”

Alla kuva museon takapihalla olevasta puutarhasta, jonne on haudattu sisällissodan uhreja; pappeja, nunnia ja lähetystyöntekijöitä.

Museon vieressä on kappeli. Alttari on rakennettu perinteisistä käsitöistä, paikalliseen tyyliin.

Kappelin ulkoseinä ja vapaa suomennos tekstistä. “Näiden ihmisten kanssa ei ole vaikeaa olla hyvä pappi.”

Yksi merkittävimpiä sisällissodan tapahtumia oli arkkipiispa Óscar Romeron murha kirkossaan 1980. Romeron hautajaisista tuli mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotto. Kun neljä yhdysvaltalaista nunnaa ja kaksi AIFLD:n avustustyöntekijä ammuttiin 1980, presidentti Jimmy Carter lopetti Yhdysvaltain sotilas- ja talousavun maan hallitukselle (ainakin siis väliaikaisesti). Romeron hautajaiset oli siis kait viimeinen tikki pitkään kyteneelle vallankumoukselle. Hautajaiset päättyi sekasortoon; pommeja ja ammuskelua. Sisällissota päättyi ratkaisemattomana vuonna 1992.

Ja loppukevennykseksi tollainen pirtelön tapainen juotava; maitoa, ananasta ja kookosta. Hyvää oli, ja paikalliseen tapaan pussista juotuna. (Vettäkin myydään pullojen lisäksi pusseissa)