Oct
23

Kansannousu

Tänään vietetään täällä Unkarissa Kansannousun muistopäivää 23.10.1956 tapahtumien muistoksi. Meneillään on yleinen vapaapäivä ja monella vapaat jatkuu vielä huomenna sekä viikonloppuna. Kaupunki olikin tänään todella hiljainen kun kävin pari tuntia toimistolla töitä tekemässä. Ainoa häiriötekijä oli kadulta kuulunut mekkala. Ei voinut kunnolla töiden tekemiseen keskittyä kun joku setä huusi kadulla megafoniin kauniita lauseita. Päätinpä siis lähteä kotiin jatkamaan töiden tekoa. Täällä on ainakin toistaiseksi rauhallista, katsotaan millaista on meno iltasella. Tuossa naapurissa Sankarten aukiolla kun alkaa väki lisääntymään ja puheita pidetään sielläkin. Samalla alkaa poliiseja tulemaan yhä enemmän ja enemmän paikalle.

Mielenilmaus

Mistä sitten tässä kansannousun muistopäivässä on oikein kyse? Siitä lyhyt lainaus ohessa:

Unkarin kansannousu oli liike, joka 1956 kolmisen vuotta Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalinin kuoleman jälkeen vaati Unkarin kommunistihallintoon reformia, Unkarin täydellistä kansallista itsenäisyyttä, ja lopulta vapaita vaaleja. Tapahtuma oli ehkä eniten neuvostosatelliittien valtiojärjestelmää uhannut asia ja liikehdintä päättyikin neuvostoarmeijan väliintuloon ja kansannousun kukistamiseen. Tilanne alkoi kehittyä, kun reformistista linjaa edustanut johtaja Imre Nagy erotettiin Unkarin kommunistisesta puolueesta. Hänen ajamansa uudistukset olivat rohkaisseet unkarilaisia työläisiä, opiskelijoita ja älymystöä vaatimaan vapaita vaaleja ja neuvostojoukkojen vetämistä Unkarista.

Lähteenä on Wikipedia, josta löytyy lisää juttua aiheesta.

Mielenilmaus toimistolla

Oheinen kuva on otettu toimiston ulkopuolelta. 

Oct
22

Ystävällistä palvelua ja naisia

Budapestin posti

Tänään tapahtui jotain kerrassaan käsittämätöntä, sain hyvää palvelua postissa. Menin väsyneenä ja tylsistyneenä työpäivän jälkeen postiin, lähettääkseni laskuja Suomeen maksettaviksi. Multa kun on kassasta joten kummallisesti melkein kaikki rahat loppu. Niin minä sitten jonottelin aikani postissa. Täällä ei ikinä selviä jonottamatta, posti kun on paikka jossa maksetaan kaikki laskut ja lähetetään kirjeet. Siellä on siis aina porukkaa ja jonot liikkuu yleensä raivostuttavan hitaasti. Tavallisesti tiskin toisella puolella, lasiseinän takana, on tympeä postivirkailija rouva jolta on turha odottaa hymyä tai ystävällistä palvelua. Tänään kaikki kuitenkin oli toisin! Tiskin takana olikin ystävällinen herra joka kaiken kukkuraksi osasi englantia ja jopa pari sanaa suomea. Hän ystävällisesti tiedusteli, että haluanko kirjeeni lähetettäväksi kirjattuna vaiko en. Kun näki että kirje on menossa suomeen niin toivotteli hyvät päivänjatkot ja kiitteli asioinnista. Piti ihan hieraista silmiä ja höristää korvia, että kuulinkohan ihan oikein. Mutta totta se oli. Pääsinpä siis vielä tämänkin päivän kokemaan että Unkarin postissa saa ystävällistä palvelua.

Otsikko mainitut naiset liittyvät siihen, kun olin maalla viettämässä synttäreitäni syyskuussa, niin paikalla sattui olemaan myös Turkulainen viihdekuoro Pandora. Kuoro esiintyi muutamissa kylissä ja pääsinpä minäkin mukaan kuoron esiintymiseen. Ihan en sentään sooloa saanut esittää mutta istua kuitenkin näiden hurmaavien naisten keskellä eräässä esityksessä. Kuvia Hernádin kylän tapahtumasta on täällä.

Oct
21

Pakastin tyhjäksi

Pakastimen tyhjennys illallinen

Nyt on alkanut pakastimen tyhjennys viikko. Ihan kaikkea en sieltä tosin tyhjennä sillä siellä on kämpän omistajien safkojakin, mutta ne mitä olen aikoinaan pakastanut niin ajattelin syödä pois. Tänään löytyi pakastimesta illalliseksi Ikean röstiperunoita ja lähikaupan nakkeja. Voin kertoa että ei todellakaan ollut mitään hyvää. Mautonta ja muutenkin pahaa. Mutta nälkä meni. Röstäreitä jäi vielä 2 jäljelle, jos taas vaikka huomenna herkuttelis niillä. Luulen että osa safkoista saa jäädä pakastimeen, odottamaan parempia aikoja. Ei nimittäin ole ihan tarkkaa tietoa mitä kaikissa purnukuissa on. Jossain vaiheessa innostuin enemmänkin kokkaileen ja niiltä ajoilta on tähteitä pakkasessa. 

Oct
21

Ei räjähtäny

Pommiepäily Budapestin lentokentällä

Tapahtuipa jo kolmannen kerran että lentokentällä ollessani saapuivat poliisit paikalle ja tyhjensivät lentokentän tuloaulan kokonaan. Kaikki ajettiin pihalle koska paikalta oli löytynyt naisten käsilaukku jolle ei ollut omistajaa lähettyvillä. 

Hetken käsilaukkua tutkailtuaan poliisit päättivät eristää alueen ja paikalle tuotiin isot muoviset suojat jotka aseteltiin käsilaukun eteen. Tässä vaiheessa kaikkia pyydettiin poistumaan rakennuksesta pihalle. Pihalla jonkin aikaa seisottuamme tuli pillit vinkuen poliisien pommiryhmä paikalle. He kipittivät sisälle pommikoiran kera. Komeat oli varusteet pommiryhmällä. Sisällä olivat sitten haistattaneet laukkua koiralla, mutta koira ei mitään kiksejä laukusta saanut. Näin ollen poliisit päättivät sörkkiä laukkua ja avasivat sen. Sisältä paljastui perus käsilaukku sisältö. Huulipunaa, kalenteri, kännykkä ja epämääräinen läjä kaiken laisia purnukoita ja paperia. 

Vaara kun oli ohi päästettiin kaikki taas sisälle ja minäkin palasin odottelemaan asiakkaita. Oli muuten toiseksi viimeinen kerta kun odottelen kentällä asiakkaita. Jee jee. 

Ei ollutkaan pommia

Sep
21

Rähinää kaupungissa

Nyt taitaa olla taas se aika vuodesta, kun alkaa mellakat lisääntymään tässä kaupungissa. Lokakuun loppua odotellessa. Eilen laskin että minuutin aikana asuntoni edestä ajoi minuutissa 43 poliisiautoa, poliisien linja-autoa, miehistönkuljetus autoa ja muita poliisi ajoneuvoja. Käy kurkkaamassa mitä Iltasanomat kirjoitti aiheesta.

Aug
12

Viikko takana

Kirjoitus hetkellä on vajaa viikko takana työtä ja elämistä Budapestissa. Nopeasti aika vierähtää, varsinkin kun on tekemistä. Eka viikko on mennyt lähestulkoon siivillä. Paljoa ei ole kotona tullut oltua vaan valtaosa ajasta on mennyt töissä ja kavereiden kanssa kaupungilla. Eikä ainakaan tuleva viikko ole juurikaan tuomassa muutosta asiaan. Tällä viikolla alkoi täällä Sziget festarit, jotka on keski-euroopan suurimmat festarit. Kaupunki kuhisee rastapäitä ja jos jonkinlaisia takkutukkia. Minäkin hain festareille pressi passia mutta ainakaan vielä ei ole mitään vastausta kuulunut. Ihan hyvä toisaalta niin, sillä en festareille olisi juuri edes ehtinyt pistäytymään. Juhlat kestää tosin tuonne sunnuntaille saakka mutta nyt tuntuu että joka illaksi on jotain suunniteltua menoa ja tekemistä. Eipä jää sitten harmittamaan että jää lippu käyttämättä, kun ei sellaista ole edes. 

Tällä viikolla on parina iltana muutama työillallinen ja loppuviikosta menen perjantaina maalle synttärijuhlille ja sitten lauantaina työkaverin luokse grillijuhliin. Säät on mitä mainioimmat nyt grilijuhlia varten päivät on lämpimiä, noin 30 astetta, mutta illat on onneksi aika viileitä ja mahdollistaa nukkumisen levollisissa oloissa. Viime kesänä oli paljon kuumempaa ja silloin nukkuminen oli välillä melkein mahdotonta. 

Löysin viime viikolla uuden suosikki paikankin tästä kaupungista, tai itseasiassa kaksikin suosikkipaikkaa. Ensimmäinen on Rudaksen kylpylä, joka on noin 500-vuotta vanha turkkilainen kylpylä. Siellä on todella rentouttavaa loikoilla ja nauttia olosta. Viimeksi nukahdin sinne. Kylpylässä on useita altaita joissa on jokaisessa hieman eri lämpöistä vettä. Lämpimimmillään vesi on 42 asteista. Se tuntuu jopa vähän polttavalta kun sinne istahtaa. Kaikkiin altaisiin vesi tulee maan alta ja on ns. terveysvettä. Kylpylä on pääsääntöisesti vain miehille, tämä ei kuitenkaan tarkoita että se olisi homo-kylpylä. Ne on ihan erikseen. Ainoastaan tiistait ovat sellaisia päiviä jolloin kylpylä on pelkästään naisille auki ja viikonloppuisin kello 22-04 välisenä aikana on kylpylä sekakäytössä. 

Toinen suosikkipaikka on Budan kukkulat. Siellä on todella upeita paikkoja ja kun tarpeeksi ylös menee niin on ilmakin hieman viileämpää ja raikkaampaa.