Apr
05

Hengissä

Voiko tätä uskoa edes todeksi, mä päivitän blogiani pitkästä aikaa. Viimeisin maininta taitaa olla vielä niiltä ajoilta kun Unkarissa asustelin. Nyt lupaan parantaa tapojani ja kirjoitella blogiini merkintöjä edes hieman useammin kuin 4kk välein =)

Mutta ensiksi päivitän blogiohjelmiston uusimpaan ja sitten kuulette minun kuulumisiani enemmän…

Oct
23

Kansannousu

Tänään vietetään täällä Unkarissa Kansannousun muistopäivää 23.10.1956 tapahtumien muistoksi. Meneillään on yleinen vapaapäivä ja monella vapaat jatkuu vielä huomenna sekä viikonloppuna. Kaupunki olikin tänään todella hiljainen kun kävin pari tuntia toimistolla töitä tekemässä. Ainoa häiriötekijä oli kadulta kuulunut mekkala. Ei voinut kunnolla töiden tekemiseen keskittyä kun joku setä huusi kadulla megafoniin kauniita lauseita. Päätinpä siis lähteä kotiin jatkamaan töiden tekoa. Täällä on ainakin toistaiseksi rauhallista, katsotaan millaista on meno iltasella. Tuossa naapurissa Sankarten aukiolla kun alkaa väki lisääntymään ja puheita pidetään sielläkin. Samalla alkaa poliiseja tulemaan yhä enemmän ja enemmän paikalle.

Mielenilmaus

Mistä sitten tässä kansannousun muistopäivässä on oikein kyse? Siitä lyhyt lainaus ohessa:

Unkarin kansannousu oli liike, joka 1956 kolmisen vuotta Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalinin kuoleman jälkeen vaati Unkarin kommunistihallintoon reformia, Unkarin täydellistä kansallista itsenäisyyttä, ja lopulta vapaita vaaleja. Tapahtuma oli ehkä eniten neuvostosatelliittien valtiojärjestelmää uhannut asia ja liikehdintä päättyikin neuvostoarmeijan väliintuloon ja kansannousun kukistamiseen. Tilanne alkoi kehittyä, kun reformistista linjaa edustanut johtaja Imre Nagy erotettiin Unkarin kommunistisesta puolueesta. Hänen ajamansa uudistukset olivat rohkaisseet unkarilaisia työläisiä, opiskelijoita ja älymystöä vaatimaan vapaita vaaleja ja neuvostojoukkojen vetämistä Unkarista.

Lähteenä on Wikipedia, josta löytyy lisää juttua aiheesta.

Mielenilmaus toimistolla

Oheinen kuva on otettu toimiston ulkopuolelta. 

Oct
06

Voita matka Unkariin!

Käy kurkkaamassa…

unkari info

Sep
15

Lahjuksia

Suomi on siitä mahtava maa, että lahjontaa ei juurikaan ole, ainakaan verrattuna moneen muuhun maahan. Useissa maissahan lahjonta ainakin jollain tasolla on varsin yleistä. Missä sitten menee lahjonnan ja lahjan raja. Useasti kun kohteeseen mennään niin mukana on läjä lahjoja yhteistyökumppaneille, suklaata, koriste-esineitä, viinaa yms. Uskon että näillä lahjoilla on ollut todellista merkitystäkin. Kaikenlaisista pikkutilanteista on varmasti selvitty ihan sillä että joku on ollut pienessä kiitollisuuden velassa lahjojen takia. Pientähän tuo lahjojen tuominen on verrattuna vaikkapa nyt vellovaan Patria kiistaan verrattuna. 

Meillä on toimistolla missä mä majaani pidän toimiston päälikkönä Slovenialainen mies ja hänen kanssaan ollaan kiistelty Patria lahjuksista. Kyseessä ei ole mielipiteiden välinen kiista, vaan puhtaasti maiden välinen kiista. Mä edustan suomea ja syyttäjää ja Gregor Sloveniaa eli puolustajaa. Ei ole päivääkään etteikö asia nuosisi esille jossain vaiheessa. Eikä aisa ole jäänyt pelkästään Patria kiistaan vaan nyt on kyse maiden kunniasta ja paremmuudesta. Mielenkiintoisia keskusteluja on aisan tiimoilta käyty. Tänään Gregor linkitti mielenkiintoisen Videon, joka on ilmeisesti alun perin Nelosen materiaalia mutta esitetty myös Slovenian telkkarissa.