Feb
23

nam nam

hyvää oli. okein maukasta käärmettä. maisteltiin samalla kaniinia, sekin oli ihan maistuvaa. nyt pitäis mennä nukkumaan, että jaksaa huomenna viettää vapaa päivää. Huomenna suunnittelin, että käyn teettämässä itselleni puvun. Täällä maksaa puvun teettämine noin 60-120 USD. että ei ole kauhean kallista. Hoang lupas lähteä mukaan ja olla tullkina. Pukuja on kyllä äidin luona komerossa aika monta, mutta jos niitä vaikka jossain vaiheessa tarvii, niin onpa sitte olemassa. Bidapestiin tarvis myös muutama pitkähihainen kauluspaita teettää niin voi sitten kravaatin kaa käyttää. Nää meidän työvaatteet ku on suunniteltu enemmän kesäkohteita varten. ei ole yhtään kunnollista pitkähihasta paitaa edes.

Feb
23

Käärmettä

Kohta olisi lähdettävä illalliselle, tarkoituksena on mennä Hoangin kanssa maistelemaan käärmettä. Sitähän on tullut jo syötyä aikaisemmin, mutta täällä paikassa pitäisi olla kaupungin parasta käärmettä. Saapi nähdä miten käy. Huomennna on onneksi vapaapäivä edessä… Sitä onkin jo tullut odotettua. Voin vaan arvata, että tuo illallinen ei ihan kuivin suin alasa mene. Paikalliseen tapaan pitää varmaan tilata korillinen olutta jäiden kanssa siihen pöydän viereen.

Eilinen päivä meni kaupunkikieroksella ja sen jälkeen päivittelin uutta kartaa, täällä vaihtuu paikat todella tiheään. Vanhoja sulkeutuu ja uusia tulee lisää. Kartan kun tekee niin se on ehkä kuukauden ajankohtainen ja sitten kaipaa taas päivitystä. Tämä aamupäivä meni maaseuturetkellä, oli oikein mukavaa ja todella lämmintä. Lämpöä on täällä nyt sellaset 35 astetta. Että tarkenee juuri ja juuri. Retkiä pitää nyt vietnamissa tehdä, kun siellä Budapestissä niitä ei sitten tule tehtyä laisinkaan. Siellä ei saa retkiä tehdä kuin viralliset oppaat joilla on lupa unkarin valtiolta. Minulla ei sellaista ole, joten kaikki retket tekee paikallinen opas, joka osaa kuulemma lähes täydellistä suomea.

Nyt tuli illas-seura, pitää lopetella

Feb
17

Paprikatahnaa suuntaydelta

Nyt se sitten selvisi minne meikapoika paatyy kesaksi. Praha vaihtui Budapestiin. Ei harmita yhtaan Budapest on mita ihanin kaupunki. Vallan on hyvia muistoja, kun siella vierailtiin Porin miehen ja Minnan ja Pusan kanssa. Tarviikin taas katsella koneelta vanhoja valokuvia jahka paasen tuonne nha trangiin takas. Mitaan aikatauluja en viela tieda, etta koska sinne menen ja kuinka kauan siella olen. Tulee vasta parin kolmen viikon kuluttua tiedot siirtymisista.

Uutta vuotta tuli juhlittua aika rankasti. Syotiin hk:n sinista ja salaattia ja ruisleipaa metukalla, hyvaa oli. Muutama pullo viinia tuli kans porukalla juotua ja sita riisiviinaakin maisteltiin. Ei ollut mitaan suurta herkkua. Puolenyon aikaan pidettiin kovaa metelia. Viikko sitten perjantaina eli 10.2 lahtivat keittio jumalat taivaaseen jumalien kokoukseen, raportoimaan milla tavalla ihmiset ovat maanpaalla kayttaytyneet. Tuo jumalien kokous kestaa noin viikona ja uuden vuoden aattona aloittavat jumalat paluumatkan maan paalle. Niilla on vaan niin huono suuntavaisto, etta eksyvat helposti. Sen takia pitaa ampua raketteja tai paukuttaa kattilankansia yhteen, jotta he loytavat takas maan pinnalle. Tavallinen kansalainen ei taalla saa ostaa raketteja, koska aikaisemmin on tapahtunut ihan liikaa onnettomuuksia. Mutta koska metelia pitaa aiheuttaa, niin kaupoista voi ostaa cd-levyja tai kasetteja joihin on nauhoitettu rakettien aanta. Sita voi sit soitella ja houkutella jumalia takas keittioon…. Hauskoja uskomuksia…

Feb
16

Possun vuosi!

Tänään vietetään uudenvuoden aattoa täällä vietnamissa ja monissa muissakin aasian maissa. Vuosi etenee täällä kuunkierron mukaan ja tänään on viimeinen päivä kuukalenterissa. Huomenna kun herään onkin jo possun vuosi. Tämä on kaikista juhlista suurin. Tämä kansa kun tuota juhlimista rakastaa, niin voi vaan kuvitella miten tätä juhlaa oikein juhlitaan. Kaupat ja liikkeet ovat kiinni noin viikon verrna ja ihmiset lähtevät maaseudulle juhlienviettoon.

Minä olen lähdössä tänään Saigoniin juhlimaan uutta vuotta. Meillä on suomesta tuotua hk:n sinistä makkaraa ja ruisleipää. Makkarat lähetetään hotellin keittiöön valmistettavaksi ja samalla on tilauksessa paistettuja perunoita ja salaattia. Nam, tuskin maltan odottaa. Sinappiakin pitäisi jollain olla jemmassa.

Tänään on muutenkin aihetta juhlaan, nimittäin tänään selviää kesänkohteet. Suomenaikaa noin 16.00 pitäis tulla tieto että missä päin maailmaa sitä tulee ensi kesäkausi vietettyä. Ykköstoivomuskenani oli siis Praha, mutta saa nähdä miten käy. Tervetuloa sitten vierailulle!

Eilen kun tulin illalla hotellille oli minua odottamassa muovipussi, missä oli sisällä kolem oksaa. Persikan oksia. Ne ovart perinteinen uudenvuoden kasvi täällä vietnamissa. Nyt ne lepäävät maljakossa ja toivottavasti puhkeavat kohta kukkaan. Se tuo nimittäin hyvää onnea uudellevuodelle. Samassa pussissa oli litra itsetehtyä riisiviinaa. Nuo olivat lahjoja mun vietnamilaiselta kollegalta. Luulen, että otan tuon riisivinan mukaan Saigoniin tänään. Ei taida muuten tulla juoduksi jos sitä pitää yksin yrittää lipitää. Ei meinaan ole mitään kaikkein herkullisinta tavaraa…

Mutta oikein hyvää uutta vuotta kaikille blogin lukijoille!

Feb
09

Vietnamilaiset korjaajat!

Jos etsitte korjausmiehiä, ni kannattaa palkata vietnamilainen. Mulla hajos ilmastointi pari päivää sitten. Kävin sanoos siitä vastaanottoon ja hetken päästä tuli korjaajat. Jotain ne teki ja ilmastointi toimi taas. Hetken. meni kait 2 tuntia ni ei tullu enää pihaustakaan laitteesta. No seuraavana päivänä kävin valittaas asiasta. No hetken päästä tuli taas samat korjaajat jotka touhus taas jotain. ilmastointi toimi taas n. 2 tuntia.

Tänään kävin taas amuulla sanomassa asiasta ja eikös ne samat korjaajat paukahtanu paikalle. Nyt niillä oli jos jonkinlaisia työkaluja mukana. Lähdin päiväksi töihin ja kun palasin niin oli seinässä jalkapallon kokoinen reikä. Eikä ilmastointi toiminu vieläkään. Nyt ne on taas tuolla huoneessa ja säätä sen kaa. Mulla on nyt kyllä varahuone jo hankittuna täältä hotellista, että jolleivät saa sitä kuntoon niin muutan toiseen huoneeseen päiväksi. Ärsyttävää vaan kun on kaikki tavarat tuolla “omassa” huoneessa.

Feb
09

Makumatkalla Vietnamissa

Tämä kansa syö kaikkea mikä vaan vähänkin liikkuu. Mä olen nyt päässyt osaaliseksi näiden sairaasta ruokakulttuurista…

Sillu ku toi impivaara oli käymässä niin käytiin porukalla syömässä käärmettä. Oli ihan maistuvaa. todella hyvin maustettua, että ei oikein masitanu itse lihan makua. Siitä oli tehty sellasta jauhelihan olosta mössöä. Ja samalla juotiin riisiviinaa mihin oli sekoitettu käärmeen verta.

Seuraava erikoisempi ruokaelämys taisi olla possun vatsalaukku. Siitä en oikein tykänny. oli aika rasvasta ja sitkeää. siinä näky sellasia kuvottavan näköisiä vatsapoimuja. onneksi oli olutta kyytipojaksi millä saatto huuhtoa kaiken alas.

Oltiin syömässä myös liskoa. Siinä ei paljon ollu lihaa, mutta sitäkin enemmän luita. maistu ehkä vähän kalalle tai kanalle. en oikein osaa sanoa…

Pari kertaa ollaan oltu grillaamassa peuraa ja villlisikaa. Se on ollu ihan maistuvia molemmat. villisika oli vaan vähän oudon tuntusta suussa ku siiinä oli ihraa niin paljon.

Viime vuonna kun olin täällä niin syötiin kylmämarinoitua possun korvaa. se on suuri herkku täällä paikallisen uudenvuoden aikoihin. Se ei paljoa maistunu miltään. oltiin sillon paikkallisoppaan luona uuden vuoden juhlissa ja se oli juhlien herkkuateria. sitä odotti kaikki koko illan

myös lehmän suolta on tullut maistettua. se oli kuivattua. mausteiden kanssa oli syötävää, mutta ei siitä kyllä mun lempiruokaa tule…

ja sitten pari päivää sitten oltiin Huongin (mun vietnamilaisen kollegan) kanssa syömässä koiraa, mikä on suuri herkku täällä. Sitä oli keitettynä ja grillattuna. Maistu vähän kanan ja possun yhdistelmältä. Mun mielestä ei mitään erikoista mutta näillehän se on suurinta herkkua. Täällä on koiran kasvatuslaitoksia missä kasvatetaan koiria ruaksi. Ja jostain kumman syystä kulkukoiria ei paljoa täällä näy kaduilla juoksentelemassa.